Posnetek novinarske konference

0

Loading the player ...

FS JULIANA V FRANCIJI

0

V času od 7. do 12. septembra 2012 je folklorna skupina JULIANA potovala po Franciji. Potovanje je bilo razdeljeno na dva dela, in sicer na delovnega in na tistega, počitniškega.
Najprej smo se odzvali vabilu predsednice Slovenske katoliške misije iz mesta Merlebach, gospe Jožice Curk, kjer smo s svojim programom sodelovali na njihovem dvodnevnem prazniku. V okviru tega, smo v soboto in nedeljo izvedli dva koncerta, v katerega smo poleg daljšega folklornega programa vpletli tudi glasbo za ples in poseben nastop godca s pevko. Gledalci na obeh koncertih so bili v glavnem naši zdomci, nekateri od njih so pred več kot 50 leti prišli s trebuhom za kruhom v Merlebach, rudarsko mesto. Aktiven član njihovega društva je tudi njihov župnik, prav tako Slovenec, gospod Jože Kamin, ki nas je popolnoma očaral s svojo sproščenostjo in neposrednostjo.
Ko smo nastopajoči v polni dvorani videli ljudi kako so sprejeli naše folklorne kostume in nato še domačo glasbo, plese in slovensko pesem, se ni utrnila solza samo gledalcem, ampak tudi marsikomu izmed nas. Gledalci so nam s svojim odzivom dali še dodatno vzpodbudo in težko rečem, kdo v dvorani je bolj užival, gledalci ali mi. Prav zaradi vzpostavljene pozitivne energije, je še precej po končanem uradnem kulturnem programu, v dvorani in izven nje odmevala slovenska pesem in slovenska glasba. V nedeljo zvečer smo se zaradi tega težko ločili in poslovili od naših gostiteljev.
V drugem delu našega potovanja po Franciji, smo se podali proti Parizu. S pomočjo Slovenke gospe Eve Sutlič, ki že dolgo časa živi v njegovem predmestju, smo se napotili raziskovanja tega velemesta z metrojem in peš. Seveda nad videnim nismo ostali ravnodušni.
Že vrvež na postajah metroja nas je navdušil, še bolj pa seveda vse ostale znamenitosti, ki smo si jih ogledali. FS Juliana se je sprehodila pod Eifflovim stolpom, se slikala pred Slavolokom zmage, kavo in pivo smo pili na Elizejskih poljanah, z ladjico smo se vozili po Sieni, si ogledovali umetnine umetnikov na Montmartru, fantje so uživali ob sprehodu po rdeči četrti ob Moulin Rouge ... Za krono vsega, smo naslednji dan uživali ob ogledu bogate dediščine gradu Versailles.
Kako bi lahko ostali ravnodušni? Res se ne da.


Besedilo: Vesna Mrak

Slike prihoda Anžeta Kopitarja na Plac

0

V galeriji si lahko ogledate slike, kliknite na sliko:

ISKRENO ČESTITAMO – Anže za Kralje, Hrušca za KRALJA!

0


Pojdi na stran   <<      

Arhiv novic

Kategorije novic