Image

Leta 1995 se je DPD Svoboda Hrušica preimenovalo v Kulturno športno društvo Hrušica.

Od tega leta naprej so bile aktivne sekcije: folklorna skupina Juliana, ki je bila ustanovljena leta 1994, otroška folklorna skupina Rožle in Rožletki, mešani pevski zbor Nagelj, dramska skupina, Aktiv žena, krajši čas pa je delovala tudi plesna skupina Golden Girls.

Vseskozi sta bili aktivni tudi nogometna in balinarska sekcija, določeno obdobje bolj, včasih spet nekoliko manj.

Društvo je večinoma delovalo v Kulturnem domu na Placu, kjer je bila gledališka dvorana z velikim odrom, dramsko sobo, malim odrom in parterjem za gledalce. Na razpolago je bila tudi mala dvorana, ki jo je nekaj časa uporabljala župnija Jesenice, za tedenske verske obrede, nazadnje pa Gledališče Toneta Čufarja za lutkovni teater. Sekcije kulturnega dela društva so koristile omenjene prostore, balinarska in nogometna sekcija pa društvena igrišča.

V letu 2007 se je pričela obnova Kulturnega doma, iz male dvorane so preuredili enoto Občinske knjižnice Jesenice, oder velike dvorane pa je bil tako velik, da so skupaj z dramsko sobo iz njega preuredili nov hruščanski vrtec, ki ima dve igralnici, večnamenski prostor, hrambene in garderobne prostore, sanitarije ter delilno kuhinjo. Leta 2008 je prva generacija malčkov začela obiskovati vrtec v novih prostorih.

Po eni strani veseli novega vrtca, po drugi strani žalostni ker so obnovitvena dela tako tudi zastala. Po odprtju vrtca so porušili tudi prizidek k dvorani, tako imenovani 'bife' oz. 'vestibul'. Za društvo ni ostalo nobenega prostora več. Posamezne sekcije so se morale znajti po svoje. Pevci, Rožleti in Rožletki ter Aktiv žena so hvaležno sprejeli gostovanje v Gasilskem domu. Dramska sekcija je izgubila bistvo svojega delovanja – oder in dvorano. Dvakrat so pripravili predstavo za Dedka Mraza, enkrat v garaži in enkrat v podstrešnem večnamenskem prostoru Gasilskega doma. Pogoji za delovanje dramske sekcije so trenutno nemogoči. Kaj bi gledališče brez odra in luči? Kaj bi drugega kot - čakali na boljše čase.

Oder pogrešajo tudi pevci in folkloristi. Folklorna skupina Juliana tako že ves ta čas gostuje na Jesenicah, v večnamenskem prostoru GARS. Zaradi pogojev in drugih vzrokov je trenutno otroška folklorna skupina v mirovanju, oziroma ne deluje.

Toliko bolj aktiven pa je lahko športni del društva, ker s pridom izkorišča površine namenjene športnim aktivnostim. V zadnjih nekaj letih so uredili nogometno igrišče, vzpostavili namakalni sistem in redno košnjo trave, obesili mreže ter uredili okolico igrišča. Urejenost igrišča radi pohvalijo večinoma vsi, ki tu odigrajo kako tekmo.

V pretekli sezoni se je ob nedeljah dopoldne na igrišču odvijala tudi ligaška tekmovanja v malem nogometu. Ekipa Karavank je igrišče uporabljala kot domače igrišče. V jesenskem obdobju 2010 so se na igrišču odvijali tudi treningi jeseniške nogometne ekipe Max, igrišče pa je seveda uporabljala tudi domača nogometna sekcija KŠD Hrušica za tedensko rekreacijo, ki se jo je v času bivanja doma občasno udeleževal tudi Anže Kopitar, na katerega pa smo Hruščani še posebej ponosni.

Tudi balinarska sekcija je v zadnjih letih obnovila balinišče, ki je bilo pred tem kar predolga leta zanemarjeno in nevzdrževano. Občasno so pričeli organizirati tudi turnirje, ob primernem vremenu pa se člani sekcije hitro zberejo in popoldan jim hitro mine. Tudi članice Aktiva žena so se organizirale in v toplih mesecih enkrat tedensko balinajo na društvenem balinišču.

Vsekakor je področje Placa, ki je večinoma v lasti Kulturno športnega društva Hrušica, v zadnjih nekaj letih oživelo. Zato gre zasluga predvsem nekaterim neumornim članom društva, ki s svojim prostovoljnim delom poskrbijo, da je področje urejeno in da se vedno kaj dogaja. Vedno več ljudi prihaja 'Na Plac'. Otroci se igrajo na igralih, vedno se najde kdo od malih in velikih, ki brca žogo, igra košarko in odbojko, otroci pa kolesarijo in rolajo. V vročih poletnih mesecih je prijetno posedeti v senci visokih brez, ki v enovrstnem drevoredu zaključujejo južno stran Placa.

Tudi za zimsko zabavo je poskrbljeno – ob primerno nizkih temperaturah je možno na Placu drsati. Nekateri člani društva so s prostovoljnim delom poskrbeli za zabavo za male in velike – čez cel dan in tudi zvečer pod reflektorji, je možno drsanje na odprtem drsališču velikosti 25x15 metrov.

Predsedniki KŠD Hrušica od leta 1995:

Marjan Kramar

Tanja Kovačec

Nada Popovič

Matej Kejžar

KONTAKT

Kulturno športno društvo Hrušica

Hrušica 55a

4276 Hrušica

Tel: 040 545 848

ksd.hrusica@gmail.com

Matična številka: 5106753000

Davčna številka: 51661101

KONTAKT

Kulturno športno društvo Hrušica
Hrušica 55a
4276 Hrušica
Tel: 040 545 848
ksd.hrusica@gmail.com
Matična številka: 5106753000
Davčna številka: SI51661101