Image

Vir: splet, 2022

Image
Image
Image

Hruščanski karneval 2024 je oživil 80. leta!

 

Letos smo praznovali že 4. tradicionalni Hruščanski karneval. Spektakularno pustno dogajanje je prevetrilo ulice občine Jesenice in osvojilo srca vseh ljubiteljev tradicije in zabave. Letošnji Hruščanski karneval je potekal 10. februarja ter ponudil raznolik program in nepozabno pustno povorko od Hrušice do Jesenic.

 

Osrednja tema letošnjega karnevala so bila divja 80. leta – obdobje tehnološkega napredka, glasbenih revolucij, modnih eksperimentov in še mnogo več. Pustno povorko je sestavljalo več kot petindvajset skupinskih mask.

 

Po zaključku povorke je sledilo pravo pustno rajanje s skupino Arrow, ki je s svojo glasbo poskrbela za nepozaben nor žur, na katerem so se obiskovalci lahko prepustili ritmom glasbe in pustnim norčijam. Z nami so rajali tudi Ptujski Kurenti.

 

Komisija je ocenila najboljše pustne maske. Nagrado za najboljšo pustno masko je podaril Relax turizem Jesenice, medtem ko smo dodatne nagrade podelili s pomočjo legendarne igre Podarim dobim.

 

V torek, 13.2.2024, pa so najprej rajali otroci. Bil je nepozaben čas zabave, smeha in norčij ob dobri glasbi in čarovnijah čarovnika Erika. Po otroškem pustnem rajanju pa je sledil še pokop pusta, da se lahko po veselem in razburljivem pustnem obdobju vrnemo k vsakodnevnim opravkom in rutini.

 

Hvala vsem, ki ste se pridružili norčavemu veselju in skupaj ustvarili nepozabne trenutke!

Image

Vir: Nik Bertoncelj, 2023

Leta 2023 v času 3. tradicionalnega Hruščanskega karnevala, smo se iz Hrušice do Jesenic zapeljali kot cirkus. Vendar je bila tema zastavljena precej izven okvirjev in zato povorka še bolj zanimiva, saj so vozovi predstavljali tudi zimski, politični, družinski cirkus.

Vsako leto daljša in bolj izvirna pustna povorka na Gorenjskem, privabi več sodelujočih vozov in pustnih mask, od blizu in daleč.

Prav tako smo se, kot vsako leto na pepelnično sredo poslovili od dragega pusta.

Povezave:

Vir: Gregor Bizjak, 2022
Image

Vir: splet, Nik Bertoncelj, 2022

V letu 2022 je bilo zelo malo pustnih povork, saj so še teden dni pred pustno soboto veljali strogi proti koronski ukrepi.

A nam je uspelo! In smo se ponovno podali od Hrušice do Jesenic, s še daljšo in še bolj atraktivno pustno povorko.

Tema pustne povorke 2022 je bila: pravljični junaki in naš glavni voz je predstavljal Hruščansko bratovščino. Z nami so bili še: smrkci, Nodi, Kekec in Bedanec, Kremenčkovi, Spuži, Sneguljčica in 7 plačkov

z nami so bili smrkci, Nodi, Kekec in Bedanec, Snegullčica in 7 palčkov, ... in še bi lahko naštevali.

Na peplničn sredo pa je sledil tradicionalni sežig pusta.

Povezave:

Vir: Gregor Bizjak, 2022
Vir: Gregor Bizjak, 2022

Vir: Alojz Mrvič, 2020

S sloganom »Hrušca to je noro!«, se je leta 2020 začela pisat nova, čeprav že poznana zgodba. Uspelo nam je izpeljati prvo pustno povorko od Hrušice do Jesenic in nazaj, po več kot 30 letih premora. Ponovno smo zbudili prebivalce Jesenic in jih sredi zimskega dne privabili iz svojih domov na ulice. Zagnanost, dobre ideje in pridne roke so izdelale dih jemajoče pustne vozove. Navdušenje in veselje na obrazih obiskovalcev je bilo neprecenljivo. Veliko nam pomenijo pohvale starejših prebivalcev, ki se s ponosom spominjajo svoje mladosti, ko so bile takšne pustne povorke vsako leto in marsikateri med njimi je pri organizaciji tudi aktivno sodeloval. Tradicija Hruščanskih pustnih povork namreč sega vse v leto 1937.

Pred Hruščanskim karnevalom so Hruščani vsako leto na pepelnično sredo organizirli tradicionalni pokop pusta. Tudi ta dogodek je zelo dobro podprt s strani Hrušičanov, prebivalcev občine Jesenice pa tudi od drugod. Javnosti manjkajo takšni dogodki, zato se jih z veseljem udeležijo. In tako smo tudi 2020 na pepelnično sredo izvedli povorko po Hrušici ter se poslovili od pusta.


Povezave:

Image

Začetki Hruščanskih pustnih sprevodov segajo že v čas med obema vojnama, kar dokazujejo fotografije iz arhiva Janeza Tarmana, na katerih je prikazana ladja Titanic, izdelana leta 1937. Po vojni sta organizacijo pustnih sprevodov prevzeli krajevna skupnost in DPD Svoboda Hrušica. Potekali so na delovni dan, vedno pa je bila predstavljena določena aktualna tematika. Pustni sprevodi so s Hrušice proti Jesenicam krenili ob času, da so prispeli tja okoli druge ure popoldan, ko se je zaključila izmena v Železarni. Običajno so se obrnili na Čufarjevem trgu, včasih pa so pot nadaljevali tudi do Javornika. Na poti so imeli postanke pred bolnico, na Plavžu, pred železniško postajo, ob vračanju domov pa še pred Murko. Dogodka se je vedno udeležila velika množica ljudi. Hrušičani so za pustne sprevode uporabljali svoj prapor, ki se na žalost ni ohranil. Šlo je za rdečo hruško na beli podlagi. Poleg tega so bila vsa spremljevalna vozila opremljena z zastavicami z istim znakom. Med pripravami se je vedno zbralo veliko ljudi. To je bilo družabno obdobje, polno smeha in dobre volje. Priprave na pust so se začele več kot mesec prej. Na dan povorke so se tudi ostali prebivalci zbrali na Placu in peš spremljali vozove ter maske na Jesenice. Glavni program se je po navadi odvijal na Čufarjevem trgu. Vključeval je kratek govor glavnih mask, v katerem so predstavili, kaj posamezna skupina predstavlja in kako so izbrali temo. Tematika se je iz leta v leto spreminjala. Navezovala se je na aktualno dogajanje v tistem obdobju. V letu 1987 smo imeli zadnji pustni sprevod. Še dolgo let po tem so prebivalci govorili o pustnih povorkah, saj so pogrešali vsakoletna pustna rajanja. Pustovanje so na Hrušici spet obudili leta 2000 člani društva Ruševci. Pustni sprevodi so se razlikovali od nekdanjih zlasti po tem, da so potekali le po Hrušici, na pepelnično sredo in so bili le del pokopa oz. požiga umrlega Pusta.  
(Povzeto po biltenu Kako so včasih živeli na Hrušici, Pustni sprevodi - Mojca Bele)  Povezava na bilten: 

KONTAKT

Kulturno športno društvo Hrušica
Hrušica 55a
4276 Hrušica
Tel: 040 545 848
ksd.hrusica@gmail.com
Matična številka: 5106753000
Davčna številka: SI51661101